Trasa Warszawa - Wiedeń

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dzik69ku
    Classic
    • 2006
    • 29

Trasa Warszawa - Wiedeń

loyd po prostu jest reprezentantem większościowej grupy naszego społeczeństwa. Jak słusznie zauważył PAOLO ESCO, służby mundurowe (wojsko, Policja) są mile widziane wtedy, gdy są potrzebne - gdy dochodzi do klęski żywiołowej, gdy dojdzie do jakiejś katastrofy, gdy komuś coś ukradną itp. Wtedy służby mundurowe są cacy i wszyscy poklepują mundurowych po plecach. Jednak gdy zagrożenie minie - wtedy większość społeczeństwa krzyczy, aby mundurowym zabrać przywileje, aby ograniczyć im pensje - przecież to nieroby, które mają jak "pączki w maśle", gdyż nic nie robią, a społeczeństwo musi na nich łożyć... Ale jakoś żaden z tych krzykaczy nie służył zawodowo w armii, w Policji, w SW... Więc najpierw niech przeciwnicy przywilejów dla służb mundurowych popracują w tych służbach, a dopiero potem zabierają głos na tematy, o których na razie nie mają zielonego pojęcia... Służyłem 18 lat w mundurówce, teraz prowadzę własną działalność i mam skalę porównawczą... I do mundurówki bym już nie wrócił.
  • LUKI
    RS
    • 2005
    • 5776

Trasa Warszawa - Wiedeń

Witam Was,

W kwietniu będę pomykać samochodem (pierwszy raz pomykam) do Wiednia i mam kilka pytań:

1. Jak jest z winietami w Czechach, Austrii? Muszę kupować? Gdzie kupię te winiety? Do Wiednia jadę dosłownie na kilka godzin i powrót do Warszawy. Nie wiem czy to ważne, ale samochód ma kratkę.

2. Czy w Czechach i Austrii mamy jakieś polskie kanały na CB?

3. Apteczka, gaśnica, trójkąt, linka, kamizelka - czy coś jeszcze muszę mieć jakby mnie police w Czechach/Austrii kontrolowało?

Jak ktoś może mi pomóc będę wdzięczny
    kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

Zamieszczone przez LUKI
      Gdzie kupię te winiety?
      w PZMocie na przykład, na Madalińskiego, na Górczewskiej...
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• LUKI
        RS
        • 2005
        • 5776

szkoda, thx
        kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

sorry, na Madalińskiego to jest PZM Travel, ale też zazwyczaj winiety można kupić na stacjach benzynowych przed granicą o ile się orientuję.
          ja jednak zawsze wolałem sobie zawczasu kupić.
          saport techniczny baj DGW
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm
          no i nie ma :-)

Komentarz

• djczas
            RS
            • 2005
            • 9612

masz winiety tygodniowe najmniejsze tak jak szkoda, pisał kupisz je w pzm lub an każdej stacji benzynowej w danym kraju
            pkt2 kanał 28 jak dobrze pamiętam czesi i słowacy lubia sie czasem do bata przyczepic u mnie że zdługi
            pkt 3 konwencja wieeńska dotycząca transportu mówi że powinienes mieć takie wyposażenie jakie jest wymagane w twoim kraju w praktyce
            weź ze sobą apteczke gaśnice,trójkąt,i tyle kamizelek ile masz w samochodzie i ważna rzecz musisz miec je w zasięgu ręki nie w bagażniku oraz na słowacji linka holownicza, koło zapasowe i komplet żarówek

Komentarz

• suchy
              Rider
              • 2009
              • 682

Wlepy są też dostępne na byłych przejściach granicznych, więc problemu nie ma :wink:
              Aha no i w Czechach nie można mieć navi przyczepionej do szyby.
              Było, minęło:
              RS Look @ 198KM/283Nm by Unitronic.

Komentarz

• tomba7
                Drive
                • 2009
                • 96
                • Mercedes-Benz

PZM-ot ma dziwne ceny :roll: Tylko pierwszy raz jak jechałem, to dałem się na nich nabrać, żeby mieć winiety na szybie przed wyjazdem. Od tamtej pory zawsze kupuję winiety na stacjach przy byłych przejściach granicznych w danym kraju.
                W wolnym czasie dwa koła

Komentarz

• westwi78
                  RS
                  • 2008
                  • 2940

Zamieszczone przez suchy
                  Czechach nie można mieć navi przyczepionej do szyby.
                  poważnie? Od kiedy to obowiązuje?

Komentarz

• dragster
                    Elegance
                    • 2009
                    • 895
                    • Honda

Zamieszczone przez suchy
                    ... w Czechach nie można mieć navi przyczepionej do szyby.
                    suchy, pls kilka słów w powyższym - nie rozumiem o co chodzi, a mieszkam niedaleko granicy i może mi się zdarzyć wyjazd do Czech.
                    Silnik R18A2.
                    http://www.dadrl.org.uk
                    http://www.lightmare.org

Komentarz

• suchy
                      Rider
                      • 2009
                      • 682

Czechy czy Słowacja jeden .. kraj :P Późno było
                      Było, minęło:
                      RS Look @ 198KM/283Nm by Unitronic.

Komentarz

• pandzik
                        RS
                        • 2011
                        • 2254
                        • Seat

Winiety kupisz na każdej stacji benz, sklepiku itd w okolicach przejść granicznych bez żadnego problemu

Komentarz

• LUKI
                          RS
                          • 2005
                          • 5776

szkoda, djczas, suchy, tomba7, westwi78, dragster, pandzik,

wielkie

Komentarz

• piramida
                            RS
                            • 2009
                            • 12222
                            • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez suchy
                            Wlepy są też dostępne na byłych przejściach granicznych, więc problemu nie ma :wink:
                            Aha no i w Czechach nie można mieć navi przyczepionej do szyby.
                            myślałem że gorzej niż u nas to nie może być....
                            superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• 4x4BKF
                              L&K
                              • 2010
                              • 1279

Jak lecisz do Wiednia, to pewnie z Wawy Gierkówką będziesz śmigać, to się niczym nie martw, bo w Cieszynie na starym przejściu masz mnóstwo punktów/kantorów z winietami. 7, 10, 30 dniowe.
                              Nie ma sensu np. w Wawie kupować dwa dni przed wyjazdem bo przy sprzedaży dziurkują kartę i już Ci te dwa dni zalicza, co jest ważne jak jedziesz np. na tydzień - bo na przejściu. W wawie musisz kupić 10 dniową, a na przejściu 7 dniową - różnica jakieś 20 zeta.
                              No ale ty jedziesz na 3 dni wiec różnicy nie robi, ale nie jestem pewien czy nie ma winiet dobowych))

Jak przelecisz przez Czechy ( Novy Jicin, Brno, Olomuc ) to tuż za przejściem z Austrią jest taka mieścina - nie pamiętam jak się nazywa - chyba Poysdorf - tam austriacka psiarnia lubi obcokrajowców przetrzepać.

Czechy, Słowacja, Austria - kamizelkę odblaskową musisz mieć w samochodzie w zasięgu ręki - masz w bagażniku lub na tylnej półce- nie liczy się mandacik - straff - pokutu)

Jak chcesz przyoszczędzić 60 zeta, to jedź przez Słowację - odbijasz na Bielsko, Żywiec, Zwardoń i jesteś na Słowacji - tam nie ma winiet, kupujesz dopiero Austriacką.

Jak masz nawigację, to upewnij się że masz aktualną wersję -bo w sierpniu/wrześniu oddali kolejny kawałek obwodnicy Wiednia właśnie od strony Czech i stare mapy tak CIę zakręcą że będziesz zwiedzać austriackie wiochy zamiast lecieć główną trasą.

Szerokiej drogi.
                              4x4

Komentarz

• djczas
                                RS
                                • 2005
                                • 9612

4x4BKF, na słowacji na niektóre drogi krajowe obowiążuje winieta

LUKI a i uważaj w asutrii na fotoradary ja do wiednia już nie pojadę samochodem :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech chyba że wygram w totka

Komentarz

• bzyq_74
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 3467
                                  • Volkswagen
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                  • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

LUKI, winiete czeską kupisz w Cieszynie na granicy (czeska budka), austriacką zaraz jak wjedziesz do Austrii.
                                  W PZMocie mają zabójcze marże.

10-dniowa na Czechy 250 koron
                                  10-dniowa na Austrie 7,9 euro

Zakaz nawigacji na szybie tylko na Słowacji.
                                  MARCIN
                                  Mój szkodnik

Komentarz

• LUKI
                                    RS
                                    • 2005
                                    • 5776

4x4BKF, bardzo dziękuję za wyczerpującą informację!

Zamieszczone przez djczas
                                    LUKI a i uważaj w asutrii na fotoradary ja do wiednia już nie pojadę samochodem :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech

będę uważać

dlatego pytałem o polskie kanały na CB

bzyq_74, thx!

Komentarz

• 4x4BKF
                                      L&K
                                      • 2010
                                      • 1279

Zamieszczone przez bzyq_74
                                      LUKI, winiete czeską kupisz w Cieszynie na granicy (czeska budka), austriacką zaraz jak wjedziesz do Austrii
                                      Nie tylko w czeskiej budce, w kazdej sa winiety, w kazdym kantorze na granicym (a jest ich kilkanaście) i nie tylko czeskie ale i austriackie, sloweńskie itp... dużo taniej niż w PZM.
                                      1km przed granica jest po prawo na górce BP, tam możesz zatankować tańszego ale i tak horrendalnie drogiego polskiego paliwa i tez masz winiety A, CZ i inne.

No i navi. Ja nie masz aktualnej to na samym dojeździe do Wiednia wyłacz ja i jedź na znaki

CB poza granica polacy zazwyczaj gadają na 19
                                      4x4

Komentarz

• djczas
                                        RS
                                        • 2005
                                        • 9612

4x4BKF, kanał 28 na 19 nigdy nie słyszałem nic za granicą

Komentarz

• 4x4BKF
                                          L&K
                                          • 2010
                                          • 1279

Zamieszczone przez djczas
                                          4x4BKF, kanał 28 na 19 nigdy nie słyszałem nic za granicą
                                          napisałem "za granicą Polacy zazwyczaj rozmawiaja na 19"

Kanał 28 jest w niektórych krajach kanałem ogólnym - u nas też kiedyś był, kiedy na początku lat 90" pojawiły się pierwsze CB radia. Potem weszła ustawa która nakazywala rejestrowanie tego typu sprzętu, laziła komisja i rekwirowała niezarejestrowane i nie homologowane radia.

Napisalem że Polacy zazwyczaj gadają na 19 bo tak de facto jest. Możesz sobie sluchać co mówią sobie lokalsi ale idę o zakład, że niezbyt wiele zrozumiesz, nawet znając ich język w komunikatywny sposób.
                                          Nie tylko u nas jest slang misiaczki, krokodyle, margines, szerokość, przyczepność, firanka, patelnia itp...
                                          4x4

Komentarz

• bzyq_74
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 3467
                                            • Volkswagen
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                            • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

4x4BKF, tu się nie zgodzę. Za granicą używają 28.
                                            Często będąc już za granicą blisko granicy Polski nadają na obu.
                                            My nadajemy na AM i do tego w zerach więc nikomu nie wadzimy.
                                            Czasem na 19-ce są słyszalne odbicia z Włoch i Rosji.
                                            Uwaga:
                                            W Austrii nie można używać CB-radia
                                            Wiecej o CB ---> http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...206&start=3810
                                            MARCIN
                                            Mój szkodnik

Komentarz

• 4x4BKF
                                              L&K
                                              • 2010
                                              • 1279

Zamieszczone przez bzyq_74
                                              4x4BKF, tu się nie zgodzę. Za granicą używają 28.
                                              Często będąc już za granicą blisko granicy Polski nadają na obu.
                                              My nadajemy na AM i do tego w zerach więc nikomu nie wadzimy.
                                              Czasem na 19-ce są słyszalne odbicia z Włoch i Rosji.
                                              Uwaga:
                                              W Austrii nie można używać CB-radia
                                              Wiecej o CB ---> http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...206&start=3810
                                              Stary, tu jest tzw. dualizm sprawy I ty masz rację, i ja wiem swoje. Jeżdżę po europie i dużym i małym mobilem i piszę z własnych doświadczeń.

Napisałem "zazwyczaj" więc tym słowem ująłem istotę sprawy

A że w Austrii nie można używać CB? Austriacy de facto CB nie używają, ale dla nas jest to martwy przepis, w stosunku do obcokrajowców w ogóle nie stosowany.
                                              Wyobrażasz sobie, że jedziemy sobie z kolegą dużymi mobilami gadamy o dupie marynie a bull nas na pobocze i mówi że gadaliśmy i mandat wypisuje?? Ile razy byłem a "A" nigdy, ale to nigdy nie miałem problemów nawet w tym Poysdorfie kiedy dwukrotnie mijałem gadając przez radio ich policję i ich służbę celną.
                                              4x4

Komentarz

• guajava
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 343

4x4BKF, też ma rację , że na 19stce polacy siedzą ... to takie na dwoje babka wróżyła z tymi kanałami ...

a w austrii mam zawsze CB i też mijam ich policję i jak na razie nic się nie działo
                                                "Łapię chwile ulotne jak ulotka ,ulotne chwile łapię jak fotka..."

Komentarz

• abc_rlz.
                                                  Rider
                                                  • 2009
                                                  • 261

Jadąc do HR również kupowałem winiety na "starych " przejściach granicznych.
                                                  Normalne ceny , dogadasz sie nawet jak gadasz po polsku :roll: .
                                                  Była : Skoda Octavia I '04 1,4 16V 75 KM
                                                  Był : Opel Vectra C 1.9 CDTI 150KM
                                                  Jest : Seat Cordoba 1.9 TDI 101 KM
                                                  Jest: Skoda Octavia 1.9 TDI 105 KM

Komentarz

Pracuję...